Situació dels “Sense papers” (en situació irregular) i creació d'un espai d’inclusió social




Les persones que decideixen emigrar ho fan perseguint un projecte migratori personal (econòmic, estudis, reagrupació familiar...). 


Aquest projecte suposa un procés personal en el que la persona pot estar en una situació d’irregularitat, en situació regular, amb treball temporal,...

   
Situació “Sense papers” (en situació irregular)

Son persones que no tenen NIE, tenen menys drets, no poden accedir al mercat de feina formal, al mercat formal d’habitatge, als circuits de formació reglada.



La il·legalitat i les necessitats que se’n deriven, genera estratègies per sobreviure (deixar permisos/permisos falsificats/treball irregular…) i negocis al voltant de les necessitats (lloguer de permisos, cobrament abusius per empadronament, ofertes falses, cobrar per ofertes de feina…).



Les persones amb una situació irregular són persones sense una situació jurídica reconeguda que pertanyen a aquesta societat però no tenen un espai d’inclusió. Són persones excloses.


Objectiu: crear un espai d’inclusió social



  1. Per l’informe d’arrelament, amb les persones en situació irregular sense possibilitat de retorn, registrar-los, donar-los la categoria d’irregular en trànsit d’adquisició de la regularitat. Seria un reconeixement d’una situació real i dóna’ls-hi una personalitat jurídica. Aquest reconeixement es podria vehicular mitjançant l’empadronament. 
  2. Aquest reconeixement jurídic els podria obrir les portes a un procés de preparació o formació per la vida com a regular, que inclourien diferents aspectes:
o       Formació bàsica en riscos laborals (les persones en situació irregular accedeixen al mercat de treball irregular. Precisament són aquestes persones les que assumeixen un major risc d’accidents laborals. Arriba a ser un problema de salut pública)
o       Formació bàsica laboral (coneixements bàsics del mercat laboral, les eines de recerca de feina i informació dels documents derivats de la relació laboral i dels drets i deures com a treballador).
o       Formació professional (formació reglada, donat que ja tenen una personalitat jurídica reconeguda, en els sectors on hi ha més manca de mà d’obra a Catalunya).
o       Formació en l’adquisició de l’autonomia social i personal
o      

Les entitats que treballen amb les persones en situació irregular realitzen la formació i preparació per la regularització segons la especialitat que tinguin. La realització d’aquest procés formatiu podria utilitzar-se per a l’informe d’arrelament.

Per persones amb més de tres anys d’arrelament, facilitar contacte amb empreses  per ofertes de feina mitjançant entitats que es dediquin a la inclusió laboral i social.  Aquetes persones ja estan preparats per la vida com a regular, per portar una vida normalitzada. Cada any es portaria un registre de persones que participen en processos d’inserció laboral i es tindria en compte a l’hora d’establir el contingent de treballadors exteriors anual. Primer insertem a  les persones que ja estan aquí i desprès anem a buscar als de fora.
Formació als professionals que treballen amb aquest tipus d’usuaris per a detectar irregularitats  referents als permisos i als negocis fraudulents que envolten als sense papers.

Realitzant totes aquestes intervencions, pot ser incidiríem o evitaríem els negocis fraudulents que giren a l'entorn de les necessitats que genera la situació d’irregularitat.

Sebas Notario







Comentarios